Word stage- en leerwerkbedrijf

Buitenlands zorgdiploma erkennen

Werken in Nederland met een niet-Nederlands zorgdiploma

Voor zorgverleners met een buitenlands diploma, zowel uit de EU of daarbuiten, zijn er verschillende stappen te doorlopen om in Nederland aan het werk te kunnen gaan.

AKV-toets

Allereerst wordt er een Algemene Kennis- en Vaardighedentoets (AKV-toets) afgenomen. Als die toets met goed gevolg is afgesloten, volgt een scholing in specifieke kennis en vaardigheden, die ook wordt afgesloten met een toets.

Stage

Soms blijkt bij de beroepsinhoudelijke toets dat ervaring in een specifieke sector(en) nog onvoldoende aanwezig is. In dat geval adviseert de Commissie Buitenlands Gediplomeerden Volksgezondheid (CBGV) de kandidaat om een stage van (meestal) 480 uur te doen. Het is de bedoeling dat die stage binnen een jaar na aanvraag en in de meeste gevallen 2 of 3 dagen per week plaatsvindt.

ROC Mondriaan

ROC Mondriaan fungeert hier als loket en kan helpen bij het zoeken van een passende stageplek voor mensen in de zorg. Daarnaast begeleiden wij het stagetraject door leerdoelen af te spreken en te toetsen of deze doelen aan het eind van het traject gehaald zijn. Als dit het geval is kunnen we bij afsluiten een verklaring afgeven. Bij dit traject hoort ook een online theoriedeel.

Meer informatie

Ben je in het bezit van een buitenlands diploma voor de zorg en heb je aanvullende werkervaring of stage nodig? Stuur dan een e-mail naar menskracht@rocmondriaan.nl. Wij nemen contact met je op om de mogelijkheden hiervoor te bespreken.

Voor werkgevers

ROC Mondriaan is regelmatig op zoek naar stageplaatsen voor mensen met een niet-Nederlands diploma die hier aan het werk willen in de zorgsector. Voordeel van deze mensen is dat zij al gediplomeerd zijn en in veel gevallen werkervaring en kennis meebrengen. Daarnaast is de kans aanwezig dat de stagiaire bij goed functioneren na de stage kan blijven.

Ben je werkgever in de zorg, en kun je een stageplek bieden zoals hierboven beschreven? Neem dan contact met ons op.

bhv

"Eindelijk een opleidingspartner die goed naar je luistert. Ze begrijpen bij ROC Mondriaan waar het over gaat, zijn proactief en komen niet met standaard oplossingen. Dat is super en werkt erg prettig."

Teamleider opleidingen - Pieter van Foreest

bhv

“De training heeft veel enthousiasme bij medewerkers opgeleverd. Ze ervaren het leren als iets positiefs. We zien ook dat het geleerde in praktijk wordt gebracht in het contact met de cliënt.”

Stafmedewerker HOZO, Hillegom

bhv

"Wij hebben in deze medewerkers echt een metamorfose gezien. Wat een andere medewerkers zijn dit geworden!”

Opleidingsfunctionaris Marente

bhv

“In coproductie met ROC Mondriaan hebben wij een gekwalificeerd opleidingsprogramma ontwikkeld dat aansloot op onze vraag.”

Manager P&O bij SWZ