overleg
Maatwerk

Praktijkgestuurd Leren

Leren, afgestemd op de praktijk en op jouw manier van leren

Praktijkgestuurd Leren

Praktijkgestuurd Leren (PGL) is bedoeld voor mensen die een mbo-certificaat of mbo-diploma willen halen in de Ouderenzorg, Maatschappelijke zorg en Welzijn. Met Praktijkgestuurd Leren kun je dat op jouw eigen manier en tempo doen.

De theoretische kennis die je hebt geleerd meteen toepassen in de praktijk.

De meeste uren van de opleiding leer je op jouw eigen werkplek.

Je bepaalt zelf de volgorde van leerstof en het tempo waarin je leert.

thumbnail

Werken en leren combineren

Bijzonder aan deze manier van leren is dat je werken en leren combineert. Je stemt jouw opleiding af op de praktijk en bepaalt zelf de volgorde van de lesstof die je doorloopt. Als je bijvoorbeeld op dit moment werkt met mensen met dementie, kun je dat deel van jouw opleiding naar voren halen. En als blijkt dat je een bepaalde vaardigheid al beheerst, hoef je die niet te leren. Zo bepaal je zelf de individuele route die je volgt om een certificaat te halen.

Hoe werkt het?

Als student ga je een vaste dag in de week naar school (dinsdag of donderdag) en leer én werk je de rest van de week op jouw eigen werkplek. Op school volg je leeractiviteiten en workshops die relevant zijn voor jouw leertraject en doe je (online) opdrachten. Op jouw werkplek voer je de praktijk- en werkplekopdrachten uit. Als je tijdens de praktijk ergens tegenaan loopt, kun je hieraan gaan werken in jouw scholing.

Begeleiding

Tijdens jouw individueel leertraject word je begeleid door een leercoach van Menskracht | ROC Mondriaan en een werkbegeleider en praktijkopleider van het leerbedrijf. Vooraf vindt er een intake plaats om jouw leerervaringen en behoeften te meten en bespreken. Aan de hand daarvan volgt een afspraak over jouw individuele leertraject. Vervolgens is er een of meerdere keren per traject een driehoeksgesprek met alle begeleiders, waarin je de scholing evalueert.

Je deelt jouw leervragen en dingen waar je tegenaan loopt in het driehoeksgesprek en kunt in dat gesprek ook afspreken dat je sneller door de leerstof wil gaan, dingen wil laten vallen of dat je juist wat meer tijd nodig hebt. Op deze manier stem je de scholing helemaal af op wat jij nodig hebt en op hoe en waar jij wil leren.

Examinering

De examenopdracht, en dus afsluiting van het certificaat, voer je uit in de praktijk.

bed
technologie
rollator

Voor wie?

Praktijkgestuurd Leren is voor mensen die een opleiding doen in de Ouderenzorg (VVT), Maatschappelijke zorg en Welzijn en die snel en praktijkgericht willen leren. Denk bijvoorbeeld aan carrière-switchers en zij-instromers die meteen aan de slag willen in een nieuwe baan in de Zorg of Welzijn.

Ook voor mensen die zich in hun werk verder willen ontwikkelen en bijvoorbeeld willen doorstromen naar een andere functie, niveau of rol in het werk is Praktijkgestuurd Leren ideaal.

Spreek onze adviseur zorg en welzijn

John Wesselman

John Wesselman

Regio Leiden e.o.

Contact
Dorien de Wit

Dorien de Wit

Regio Den Haag e.o.

Contact
Marjolein Roos

Marjolein Roos

Regio Delft e.o.

Contact
Anoushka Boers

Anoushka Boers

Dokters- en apothekersassistenten

Contact
Harm Kroesen

Harm Kroesen

Gehandicaptenzorg

Contact
bhv

"Eindelijk een opleidingspartner die goed naar je luistert. Ze begrijpen bij ROC Mondriaan waar het over gaat, zijn proactief en komen niet met standaard oplossingen. Dat is super en werkt erg prettig."

Teamleider opleidingen - Pieter van Foreest

bhv

“De training heeft veel enthousiasme bij medewerkers opgeleverd. Ze ervaren het leren als iets positiefs. We zien ook dat het geleerde in praktijk wordt gebracht in het contact met de cliënt.”

Stafmedewerker HOZO, Hillegom

bhv

"Wij hebben in deze medewerkers echt een metamorfose gezien. Wat een andere medewerkers zijn dit geworden!”

Opleidingsfunctionaris Marente

bhv

“In coproductie met ROC Mondriaan hebben wij een gekwalificeerd opleidingsprogramma ontwikkeld dat aansloot op onze vraag.”

Manager P&O bij SWZ