studente
Diploma's en certificaten

Het mbo-diploma

Leren voor een beroep

Het mbo-diploma

Met een mbo-diploma kwalificeer je je voor een beroep, zoals verpleegkundige, monteur, onderwijsassistent of timmerman.

Per beroep is officieel en landelijk vastgelegd wat je als student moet kennen en kunnen om het mbo-diploma te behalen. In de opleiding krijg je theorie en veel praktijkles. Tijdens de opleiding volg je ook een stage bij erkende leerbedrijven.

Na een succesvolle afronding van de opleiding ontvang je het mbo-diploma.

Je volgt een volledige opleiding.

Een mbo-opleiding duurt 1 tot 4 jaar, afhankelijk van het niveau dat je volgt.

Als je kiest voor een bbl-traject combineer je werken met leren.

thumbnail

Het mbo-diploma

Bol of bbl?

Je kunt een mbo-diploma halen via een beroepsopleidende leerweg (bol) of een beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Bij een bol-opleiding ga je naar school en loop je daarnaast stages. Bij een bbl-opleiding ga je aan het werk bij een erkend leerwerkbedrijf en kom je ongeveer 1 dag per week naar school.

Hoe lang duurt de opleiding?

Mbo-opleidingen zijn opgedeeld in 4 niveaus. Voor niveau 1 duurt de opleiding 1 jaar, voor niveau 2 is dit 1 tot 2 jaar, bij niveau 3 studeer je 2 tot 3 jaar en voor niveau 4 duurt de opleiding 3 tot 4 jaar.

Hoe is de opbouw van een mbo-opleiding?

Elke mbo-opleiding bestaat uit een basisdeel, een profieldeel en (een of meer) keuzedelen. Het basisdeel is heel breed en bestaat uit Nederlandse taal, rekenen, loopbaan en burgerschap en Engels (Engels: alleen voor niveau 4 opleidingen). Met het profieldeel leer je specifieke kennis en vaardigheden over het beroep dat je gekozen hebt. Met de keuzedelen krijgt jouw diploma iets extra’s. In een keuzedeel volg je lessen over een onderwerp dat jij interessant of belangrijk vindt.

Van losse mbo-certificaten naar diploma

Stapelen van behaalde mbo-certificaten tot een diploma is mogelijk. Je krijgt dan, na het halen van de verschillende mbo-certificaten, een mbo-diploma.

bloeddruk
Timmerman zaagt hout met cirkelzaag
onderwijs

Meer informatie

Meer informatie over het mbo-diploma vind je op de website van de Rijksoverheid.

Neem contact op

Neem bij vragen contact op met een van onze adviseurs.

Neem contact op
bhv

"Eindelijk een opleidingspartner die goed naar je luistert. Ze begrijpen bij ROC Mondriaan waar het over gaat, zijn proactief en komen niet met standaard oplossingen. Dat is super en werkt erg prettig."

Teamleider opleidingen - Pieter van Foreest

bhv

“De training heeft veel enthousiasme bij medewerkers opgeleverd. Ze ervaren het leren als iets positiefs. We zien ook dat het geleerde in praktijk wordt gebracht in het contact met de cliënt.”

Stafmedewerker HOZO, Hillegom

bhv

"Wij hebben in deze medewerkers echt een metamorfose gezien. Wat een andere medewerkers zijn dit geworden!”

Opleidingsfunctionaris Marente

bhv

“In coproductie met ROC Mondriaan hebben wij een gekwalificeerd opleidingsprogramma ontwikkeld dat aansloot op onze vraag.”

Manager P&O bij SWZ