Zorgdragen voor het Ondersteuningsproces in de Maatschappelijke Zorg
Word jij die onmisbare ondersteuner in de zorg?
Erkenning
Mbo-certificaatLocatie
In overlegZorgdragen voor het Ondersteuningsproces in de Maatschappelijke Zorg
Werk je al in de maatschappelijke zorg en wil je je graag verder ontwikkelen? Of ben je een gemotiveerde zij–instromer? Met deze opleiding leer je hoe je mensen kunt ondersteunen die extra zorg en aandacht nodig hebben.
Dit kan bijvoorbeeld gaan om ouderen of mensen met een beperking. Dankzij jouw zorg kunnen deze mensen zoveel mogelijk zelfstandig wonen, werken en leven.
Je werkt al in de zorg en welzijn of bent zij-instromer.
Je bent geïnteresseerd in mensen en hun wensen/behoeften.
Je vindt het belangrijk te evalueren en af te stemmen met anderen.
Met deze opleiding ontwikkel jij de vaardigheden die een begeleider maatschappelijke zorg nodig heeft. Je leert hoe je mensen helpt om zo zelfstandig mogelijk te wonen en leven. En hoe je kritisch kijkt naar de zorg voor de cliënt en naar zijn of haar eigen functioneren.
Wat leer je?
Je leert daarbij goed te kijken naar de behoeften en mogelijkheden van de cliënt, en krijgt kennis over gezondheid en hoe het lichaam werkt. Ook leer je hoe je het beste activiteiten en dagbesteding kunt organiseren en begeleiden.
Samenwerken
Een ander belangrijk onderdeel van de opleiding is het samenwerken met collega’s, professionals en vrijwilligers. Je leert dat je deel uitmaakt van een netwerk rondom de cliënt waarbij je regelmatig overleg hebt en informatie uitwisselt. Ook leer je de zorg die je biedt te evalueren en als het nodig is aan te passen en te verbeteren.
Praktijkgestuurd leren
In deze opleiding wordt er gewerkt met praktijkgestuurd leren. Bij deze manier van leren heb je op een vaste dag in de week workshops en coaching op school, en leer je de rest van de week in de praktijk. Doordat je zelf kunt bepalen welke onderwerpen je wanneer behandelt, kun je het leren perfect laten aansluiten op waar je mee bezig bent op jouw werk.